

- Etykieta retro "nalewka" - 1szt
- Zmywak z kwasówki 40g
- Płatki dębowe USA mocno opiekane 50g
- Płatki drzewa akacjowego 50g
- Zaprawka Śliwowica Beskidzka
- Korek naturalny lity 24x45mm - 30szt
- Zaprawka Wódka Wiśniowa
- Tanina winiarska 5g na 25L
- Zaprawka Pigwówka
- Etykieta na wino domowe winnica - 1szt
- Zaprawka Gremaxa Greckie Brandy 250ml
- Zaprawka Bourbon

Podpuszczka cielęca 50ml





Opis
Podpuszczka cielęca 50ml
Wyciąg z żołądków cielęcych. Minimalna aktywność enzymatyczna powyżej 50mg aktywnej chymozyny w litrze.
Dozowanie:
5-10 ml na 10 litrów mleka w temp. 22°C przy produkcji serów twarogowo-podpuszczkowych. 25-30 ml na 10 litrów mleka w temp. 30-33°C przy produkcji serów podpuszczkowych (camembert i prasowanych). Dokładna dawka zależy od konkretnej technologii produkcji. Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w lodówce. Podpuszczkę wyprodukowano we Francji.
Takie są powyższe informacje producenta na etykiecie podpuszczki, a teraz kilka słów o mojej próbie zrobienia białego sera twarogowego ze świeżego mleka krowiego. Według instrukcji doprowadziłem 4L mleka do temp. 22°C i dodałem 5ml podpuszczki. Taką temperaturę utrzymywałem przez jakieś 10min, co jakiś czas delikatnie mieszając, ale nic się nie zaczynało dziać. Powoli zacząłem podnosić temperaturę i dopiero przy około 35°C mleko zaczęło się ścinać. Po 5min, utrzymywania tej temperatury, oddzieliłem ser od serwatki, przelewając przez durszlak wyłożony gazą. Po ocieknięciu i odciśnięciu z płynu, ser poszedł do lodówki na 12godz, finalnie produkt wyszedł bardzo dobry, delikatny, tłusty i lekko słodki w smaku.
Opinie o produkcie (0)




