PIWO DOMOWE Z KONCENTRATU cz. 3 0
PIWO DOMOWE Z KONCENTRATU cz. 3

Po początkowej, burzliwej fermentacji następuje fermentacja spokojna, aż po półtora lub dwóch tygodniach fermentacja ustanie całkiem. "Bulkanie" w rurce fermentacyjnej ucichło, gazy przestały się wydobywać, jest to znak, że należy przejść do następnego kroku w domowym piwowarstwie, czyli do rozlewania (butelkowania) młodego piwa do butelek...

czytaj całość »
PRZEPIS NA DOMOWĄ MORTADELĘ 0
PRZEPIS NA DOMOWĄ MORTADELĘ

Mortadela domowa parzona w szynkowarze

Mortadela, czyli kiełbasa drobno rozdrobniona, w naszym polskim myśleniu nie kojarzy się dobrze, ponieważ firmy masarskie używają wielu brzydkich rzeczy do produkcji tej kiełbasy, ale w domowym wykonaniu to naprawdę prawdziwy rarytas.

      Składniki:

czytaj całość »
PYSZNE DOMOWE KABANOSY 0
PYSZNE DOMOWE KABANOSY

      Mięso kroimy w kostkę, powiedzmy 3x3cm. Oddzielamy mięso chude od tłustego, czyli klasyfikujemy je. Odważamy potrzebną ilość soli peklującej do każdej klasy mięsa i mieszamy ją dokładnie z mięsem. W ten sposób peklujemy mięso na sucho przez 48 godz. w temperaturze 6°C. Mięso chude i mięso tłuste peklujemy osobno. Po upływie 48 godz. mięso chude rozdrabniamy na sitku 10mm, a mięso tłuste na sitku 6-8mm. Najpierw masujemy chude mięso, aż dostanie kleistości, następnie dodajemy mięso tłuste i odmierzoną ilość przypraw. Wszystko razem mieszamy i masujemy, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji farszu...

czytaj całość »
DOMOWA KISZKA PASZTETOWA W OSŁONCE 0
DOMOWA KISZKA PASZTETOWA W OSŁONCE

Surową wątróbkę zalewamy mlekiem i moczymy 2 godziny w lodówce. Po tym czasie wątróbkę wyjmujemy z mleka i zalewamy wrzątkiem, parzymy ok. 10 minut. Wątróbka ma być krwista, nie może być twarda. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 20 minut. Podgardle i szynkę kroimy w mniejsze kawałki np. kostkę, wkładamy do garnka, podlewamy wodą w ilości 0,2L i dusimy do miękkości.

czytaj całość »
WINO TRUSKAWKOWE PRZEPIS I WYKONANIE 0
WINO TRUSKAWKOWE PRZEPIS I WYKONANIE

      Uwielbiam okres kiedy w Polsce można robić, nastawiać wina owocowe z krajowych owoców. Pierwszym owocem z jakiego możemy nastawić wino, jest truskawka. Wino truskawkowe jest różowe i bardzo aromatyczne, nazywam je "wiosną zamkniętą w butelce". Na przełomie czerwca i lipca, kiedy truskawka jest najtańsza i najlepsza w smaku, wyruszamy na zakup tego owocu. Ja kupuję owoce na giełdzie spożywczej wprost od "chłopa", mam wtedy pewność, że truskawka jest świeża, zerwana najpóźniej wczoraj.

czytaj całość »
PIWO DOMOWE Z KONCENTRATU cz. 2 0
PIWO DOMOWE Z KONCENTRATU cz. 2

Dążenie do zrobienia własnego piwa drogą ekonomii i przeliczanie ile będzie kosztować butelka piwa, może okazać się kardynalnym błędem. Niestety bardzo często słyszę pytanie "a ile Pana kosztuje zrobienie butelki piwa?". Cena i koszt produkcji w domowym piwowarstwie jest rzeczą drugoplanową. Naszym celem jest przecież nie konkurowanie cenowe (tym niech się zajmują koncerny), a stworzenie, skomponowanie piwa idealnego...

czytaj całość »
PRZEPIS NA KIEŁBASĘ KRAKOWSKĄ PODSUSZANĄ 3
PRZEPIS NA KIEŁBASĘ KRAKOWSKĄ PODSUSZANĄ

Mięso kroimy w kawałki, oddzielając mięso chude od tłustego i ścięgnistego, chude mięso peklujemy tylko w soli peklowej przez 48 godzin w lodówce. Słoninę i mięsa tłuste nacieramy tylko solą kamienną i również trzymamy w lodówce 48 godzin. Słoninę oraz tłuste i ścięgniste mięso mielimy przez sitko o oczkach 8mm, część tego mięsa powiedzmy 0,4kg mielimy na na sitku o oczkach 4mm, chude mięso mielimy na szarpaku lub kroimy w kostkę 2x2cm.

czytaj całość »
PRZEPIS NA ROLADĘ LITEWSKĄ Z GOLONKI 0
PRZEPIS NA ROLADĘ LITEWSKĄ Z GOLONKI

      Z golonki odcinamy skórę, tak żeby jej nie przeciąć, musi być w całości. Skórę nacieramy solą kamienną z obu stron, w proporcji 20g. soli/1kg. skóry. Następnie oddzielamy mięso od kości i kroimy w drobną kostkę, mięso peklujemy na sucho solą peklującą w proporcjach 18g./1kg. mięsa. Nasolone skóry i zapeklowane mięso trzymamy w

czytaj całość »
WINO DOMOWE ŚLIWKOWE 0
WINO DOMOWE ŚLIWKOWE

      Po sześciu miesiącach oczekiwań... w końcu jest, wino domowe śliwkowe. W końcu pokazało swój charakter. Zmieniło wygląd z wody wyżętej ze ścierki do podłogi w czyste wino śliwkowe, o barwie złocisto-zielonkawej z różowymi odcieniami w zależności od konta padania światła.

czytaj całość »
PRZEPIS NA WSPANIAŁĄ SZYNKĘ KONSERWOWĄ 1
PRZEPIS NA WSPANIAŁĄ SZYNKĘ KONSERWOWĄ

      Szynka konserwowa, parzona w szynkowarze. Świeża, pachnąca, pyszna w smaku i prosta w wykonaniu. Maksymalny czas przechowywania w lodówce (bez zamrażania) 2 tygodnie. Przepis jest na dwa "batony" ok.1kg.
       Przygotowanie:
- mięso wieprzowe z szynki 2kg.

czytaj całość »
PIWO DOMOWE Z KONCENTRATU cz. 1 1
PIWO DOMOWE Z KONCENTRATU cz. 1

            Jak rozpocząć przygodę z domowym piwowarstwem? Myślę, że musimy się najpierw odpowiednio przygotować, a więc przeczytać i dowiedzieć się możliwie najwięcej o tym jak nastawić pierwsze piwo i jakich przestrzegać zasad, żeby nie popełnić błędu. Pierwszą zasadę jaką podam, jest zasada nieśpieszenia się...

czytaj całość »
ZAPRAWKI DO ALKOHOLU 0
ZAPRAWKI DO ALKOHOLU

Esencje do alkoholi zostały opracowane niemalże do perfekcji. W konsekwencji, nawet esencje przeznaczone do użytku domowego uległy znaczącej poprawie. Bazą do esencji są naturalne oleje roślinne, owocowe, ziołowe, etc...

czytaj całość »
NOWOŚCI
Forma do sera Perdere  8,5/11/6,5cm
Forma do sera Perdere 8,5/11/6,5cm
2,50 zł
szt.
Forma do sera Perdere  7,5/9/7cm
Forma do sera Perdere 7,5/9/7cm
2,00 zł
szt.
Podpuszczka cielęca 50ml
Podpuszczka cielęca 50ml
11,00 zł
szt.
Zaprawka Starza
Zaprawka Starza
8,50 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze AlcoPro T48
Drożdże gorzelnicze AlcoPro T48
11,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Safe Buy
Sklep internetowy Shoper.pl