
Składniki:
- golonka wieprzowa tylna,
- sól peklowa,
- sól kamienna,
- pieprz czarny łupany,
- kolendra,
- czosnek,
- worek do szynkowara,
- siatka wędliniarska.
Przygotowanie: Z golonki odcinamy skórę, tak żeby jej nie przeciąć, musi być w całości. Skórę nacieramy solą kamienną z obu stron, w proporcji 20g. soli/1kg. skóry. Następnie oddzielamy mięso od kości i kroimy w drobną kostkę, mięso peklujemy na sucho solą peklującą w proporcjach 18g./1kg. mięsa. Nasolone skóry i zapeklowane mięso trzymamy w lodówce przez dwa dni w temperaturze 6°C, dwa razy dziennie mieszając, aby sól lepiej przeszła. Drugiego dnia do mięsa dodajemy przyprawy: pieprz czarny, czosnek i kolendrę, ilość przypraw wedle gustu, jak kto lubi, żeby było smacznie. Mieszamy mięso z przyprawami, wyrabiamy, aż będzie kleiste, następnie napełniamy nim skórę z golonki. Formujemy roladę, całość wkładamy do foliowego woreczka od szynkowara i ściśle go zawiązujemy. Ja dodatkowo wsadziłem moje golonki do siatki wędliniarskiej, aby miały dodatkowy ucisk i w efekcie końcowym stanowiły jedną całość. Tak przygotowane rolady wkładamy jeszcze na kilka godzin do lodówki, żeby nabrały więcej aromatu przypraw oraz żeby peklowały się "regulaminowe" 48 godzin. Roladę litewską można również zrobić z golonki przedniej, będzie po prostu dwa razy mniejsza, a tak samo smaczna.
Wędzenie: Po dwóch dniach peklowania, przyszła pora na obróbkę termiczną golonek. Zaczynamy od podwędzenia rolad w małej, podręcznej wędzarni. Ja tą wędzarnię ustawiam na turystycznej kuchence gazowej i odpalam dwa palniki, które powodują spalanie zrębków wędzarniczych wewnątrz brytfanny. Całość, kuchenka i wędzarnia ustawiona jest w kuchni pod okapem. Kuchenki turystycznej używam dlatego, że lepiej jest kontrolować temperaturę wewnątrz wędzarni, niż używając palników na naftę, które są w zestawie z wędzarnią. W ten sposób podwędzam golonki przez około godzinę w temperaturze 50°C do osiągnięcia zadowalającej barwy. W międzyczasie przygotowuję wodę do parzenia.
Parzenie: Wodę w garnku doprowadzamy do temperatury 80°C. Wkładamy golonki do wody i utrzymujemy temperaturę w granicach 75°C do 80°C. Roladę litewską parzymy 4-5 godzin. Pamiętając aby woda nam się nie zagotowała, gdyż zbyt wysoka temperatura parzenia spowoduje dużą utratę masy mięsnej i suchość wędliny. Po parzeniu rolady chłodzimy w przewiewie, a po wystygnięciu wkładamy do lodówki na 8-12godz. w celu całkowitego ostygnięcia mięsa. Polecam i życzę smacznego.