PRZEPIS NA WSPANIAŁĄ SZYNKĘ KONSERWOWĄ 1
PRZEPIS NA WSPANIAŁĄ SZYNKĘ KONSERWOWĄ

Szynka konserwowa parzona

      Szynka konserwowa, parzona w szynkowarze. Świeża, pachnąca, pyszna w smaku i prosta w wykonaniu. Maksymalny czas przechowywania w lodówce (bez zamrażania) 2 tygodnie. Przepis jest na dwa "batony" około 1kg.
       Przygotowanie:
- mięso wieprzowe z szynki 2kg.
- sól peklowa 18g/1kg. mięsa.
- płaska łyżeczka cukru pudru (można nie dawać).
       Mięso dzielimy na dwie klasy: mięso chude i mięso z tłuszczem. Mięso chude kroimy w kostkę, powiedzmy 3x3, mięso z tłuszczem mielimy na sitku o oczkach 8-10mm. dwa razy. Oba rodzaje mięs łączymy ze sobą, dodajemy sól peklową, cukier i mieszamy dokładnie wszystkie składniki, żeby dobrze się rozprowadziły. Odstawiamy na 24godz. do lodówki, w celu zapeklowania mięsa. Następnie dodajemy do mięsa przyprawy:
- pieprz czarny mielony 1-2g,
- pieprz biały mielony 1-2g,
- czosnek świeży lub granulowany 1-2g,
- gorczycę białą mieloną 1g,
- kolendrę 1-2g,
- majeranek 1-2g.
       Mieszamy mięso z przyprawami, mięso ma ładnie pachnąć po dodaniu przypraw. Następnie dodajemy zimnej przegotowanej wody, około pół szklanki i wyrabiamy wszystko razem, aż masa mięsna stanie się jednolita i kleista.
Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy, który wypełniamy mięsem. Mięso mocno ubijamy i pozbywamy się powietrza, tak żeby było jak najmniej pęcherzyków. Można wyjąć woreczek z mięsem i masować go pozbywając się powietrza. Kiedy już efekt jest zadowalający, wkładamy worek z mięsem do szynkowara i zamykamy go. Odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso się osadziło i bardziej przeszło przyprawami.
       Parzenie: wodę w garnku doprowadzamy do temperatury 80°C. Wkładamy szynkowar do wody i utrzymujemy temperaturę w granicach 75°C do 80°C. Szynkę konserwową parzymy około 2godz. Pamiętając aby woda nam się nie zagotowała, gdyż zbyt wysoka temperatura parzenia spowoduje dużą utratę masy mięsnej i suchość wędlinki. Pod czas parzenia lustro wody powinno być przynajmniej 1cm. powyżej mięsa. Po upływie dwóch godzin szynkowar szybko chłodzimy w zimnej wodzie, po wystygnięciu wkładamy go do lodówki na 8-12godz. w celu całkowitego ostygnięcia mięsa.
      Po upływie tego czasu możemy przystąpić do uwolnienia naszej wędlinki z szynkowara. Dzięki foliowemu woreczkowi, nie bez oporu, udaje się wyciągnąć w całości pyszną i pachnącą szyneczkę. Polecam i życzę smacznego.

Komentarze do wpisu (1)

28 lutego 2016

Zrobiłam,dzieciaki się zajadają. Dobrze przekazana informacja. Dziękuję będę próbować innych wyrobów. Pozdrawiam

NOWOŚCI
Forma do sera Perdere  8,5/11/6,5cm
Forma do sera Perdere 8,5/11/6,5cm
2,50 zł
szt.
Forma do sera Perdere  7,5/9/7cm
Forma do sera Perdere 7,5/9/7cm
2,00 zł
szt.
Podpuszczka cielęca 50ml
Podpuszczka cielęca 50ml
11,00 zł
szt.
Zaprawka Starza
Zaprawka Starza
8,50 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze AlcoPro T48
Drożdże gorzelnicze AlcoPro T48
11,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Safe Buy
Sklep internetowy Shoper.pl