PRZEPIS NA PYSZNĄ MIELONKĘ "a la tyrolska" 0
PRZEPIS NA PYSZNĄ MIELONKĘ "a la tyrolska"
      Moja nowa produkcja, domowa "mielonka a la tyrolska" z szynkowara. Świeża, pachnąca, pyszna w smaku i prosta w wykonaniu. Ja dysponuję dwoma szynkowarami o wsadzie maksymalnym 1,1kg. więc przepis jest na dwa "batony" ok.1kg.
      Przygotowanie:
- mięso wieprzowe z łopatki 2kg.
- sól peklowa 18g. na 1kg. mięsa.
- płaska łyżeczka cukru pudru (można nie dawać).
       Mięso dzielimy na dwie klasy: mięso chude i mięso z błoną i tłuszczem. Kroimy w kostkę, powiedzmy 3x3, dodajemy sól peklową i cukier, mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się rozprowadziły. Odstawiamy na 24godz. do lodówki, żeby mięso się "upeklowało". Po tym czasie mięso mielimy, mięso chude mielimy na sitku o oczkach 8mm, a mięso z tłuszczem i błoną na sitku o oczkach 3 lub 5mm. Oba rodzaje mięs łączymy ze sobą i wstępnie mieszamy.
Dodajemy przyprawy w ilościach wedle gustu, do smaku. Ja do tej mielonki dałem: pieprz czarny mielony, pieprz biały mielony, czosnek, gorczycę białą mieloną, gałkę muszkatołową oraz kolendrę. Mieszamy mięso z przyprawami, mięso ma ładnie pachnąć po dodaniu przypraw. Następnie dodajemy zimnej wody, około pół szklanki i wyrabiamy wszystko razem, aż masa mięsna stanie się jednolita i kleista.
      Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy, który wypełniamy mięsem. Mięso mocno ubijamy i pozbywamy się powietrza, tak żeby było jak najmniej pęcherzyków. Można wyjąć woreczek z mięsem i masować go pozbywając się powietrza. Kiedy już efekt jest zadowalający, wkładamy worek z mięsem do szynkowara i zamykamy go. Odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso się osadziło i bardziej przeszło przyprawami.
      Parzenie: wodę w garnku doprowadzamy do temperatury 80°C. Wkładamy szynkowar do wody i utrzymujemy temperaturę w granicach 75°C do 80°C. Mielonkę parzymy około 2godz. Pamiętając aby woda nam się nie zagotowała, gdyż zbyt wysoka temperatura parzenia spowoduje dużą utratę masy mięsnej i suchość wędlinki. Pod czas parzenia lustro wody powinno być przynajmniej 1cm. powyżej mięsa. Po upływie dwóch godzin szynkowar szybko chłodzimy w zimnej wodzie, po wystygnięciu wkładamy go do lodówki na 8-12godz. w celu całkowitego ostygnięcia mięsa.
Po upływie tego czasu możemy przystąpić do uwolnienia naszej wędlinki z szynkowara. Dzięki foliowemu woreczkowi, nie bez oporu, udaje się wyciągnąć w całości pyszną i pachnącą mielonkę. Polecam i życzę smacznego.

Komentarze do wpisu (0)

NOWOŚCI
Forma do sera Perdere  8,5/11/6,5cm
Forma do sera Perdere 8,5/11/6,5cm
2,50 zł
szt.
Forma do sera Perdere  7,5/9/7cm
Forma do sera Perdere 7,5/9/7cm
2,00 zł
szt.
Podpuszczka cielęca 50ml
Podpuszczka cielęca 50ml
11,00 zł
szt.
Zaprawka Starza
Zaprawka Starza
8,50 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze AlcoPro T48
Drożdże gorzelnicze AlcoPro T48
11,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Safe Buy
Sklep internetowy Shoper.pl