
Przepis na nalewkę z suszonej jarzębiny
Składniki:
- 250g suszonej jarzębiny,
- 2L destylatu 75%,
- 250g cukru,
- 0,6L wody,
- 3g kwasku cytrynowego.
Wykonanie:
Suszoną jarzębinę(250g) wsypujemy do słoja i zalewamy 2L destylatu 75%, może być mocniejszy, wyjdzie więcej nalewki, ale trzeba będzie indywidualnie do smakować. Zakręcamy słój i odstawiamy na 3-4 tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce, od czasu do czasu mieszając słojem. Suszona jarzębina jest dostępna w sklepie internetowym Bachus domowe trunki i specjały. Po 3-4 tygodniach nalewkę odcedzamy na lejku z sitkiem, czekamy, aż owoce jarzębiny dokładnie ociekną z alkoholu. W tym czasie rozpuszczamy cukier(250g) i kwasek cytrynowy(3g) w 0,6L przegotowanej, ciepłej wodzie. Czekamy, aż syrop cukrowy ostygnie. Po wystygnięciu syropu, dodajemy go do młodej nalewki, mieszamy, zakręcamy słój i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na okres kolejnych 3-4 tygodni. Kiedy ten okres minie w nalewce jarzębinowej wytrąci się osad owocowy, żeby się go pozbyć, najlepiej jest przesączyć nalewkę przez lejek wyłożony sączkiem filtracyjnym (może być papierowy filtr do kawy). Mamy już czystą nalewkę, próbujemy ją i w tym momencie możemy dokonać korekty, jeśli za mocna dodajemy trochę wody, może trochę syropu cukrowego, a może trochę trzeba wzmocnić, wszystko kwestia gustu i smaku. Odstawiamy na kolejny miesiąc w ciemne, chłodne miejsce. Po tym czasie nalewkę trzeba będzie po raz drugi przefiltrować przez lejek z sączkiem, ale to już raczej ostatni raz. Nalewka jarzębinowa na suszonej jarzębinie jest gotowa do spożycia, ale wskazane jest, żeby jeszcze po dojrzewała, im dłużej tym lepiej.
Opis nalewki:
Nalewka jarzębinowa ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak z wyraźną na końcu nutą jarzębinowej goryczki, która na długo pozostaje w ustach. Aromat nalewki to specyficzny, ale wyraźny zapach owoców jarzębiny.
Właściwości:
Jarzębina jest ceniona za dużą zawartość witaminy C i beta-karotenu, kwasów organicznych i antocyjanów. Stosowana jest w leczeniu chorób nerek i wątroby. Potwierdzone jest jej działanie przeciwzapalne.