Producenci
Blog
PIWO DOMOWE Z KONCENTRATU cz. 3

Po początkowej, burzliwej fermentacji następuje fermentacja spokojna, aż po półtora lub dwóch tygodniach fermentacja ustanie całkiem. "Bulkanie" w rurce fermentacyjnej ucichło, gazy przestały się wydobywać, jest to znak, że należy przejść do następnego kroku w domowym piwowarstwie, czyli do rozlewania (butelkowania) młodego piwa do butelek...

PRZEPIS NA DOMOWĄ MORTADELĘ

Mortadela domowa parzona w szynkowarze

Mortadela, czyli kiełbasa drobno rozdrobniona, w naszym polskim myśleniu nie kojarzy się dobrze, ponieważ firmy masarskie używają wielu brzydkich rzeczy do produkcji tej kiełbasy, ale w domowym wykonaniu to naprawdę prawdziwy rarytas.

      Składniki:

PYSZNE DOMOWE KABANOSY

      Mięso kroimy w kostkę, powiedzmy 3x3cm. Oddzielamy mięso chude od tłustego, czyli klasyfikujemy je. Odważamy potrzebną ilość soli peklującej do każdej klasy mięsa i mieszamy ją dokładnie z mięsem. W ten sposób peklujemy mięso na sucho przez 48 godz. w temperaturze 6°C. Mięso chude i mięso tłuste peklujemy osobno. Po upływie 48 godz. mięso chude rozdrabniamy na sitku 10mm, a mięso tłuste na sitku 6-8mm. Najpierw masujemy chude mięso, aż dostanie kleistości, następnie dodajemy mięso tłuste i odmierzoną ilość przypraw. Wszystko razem mieszamy i masujemy, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji farszu...

DOMOWA KISZKA PASZTETOWA W OSŁONCE

Surową wątróbkę zalewamy mlekiem i moczymy 2 godziny w lodówce. Po tym czasie wątróbkę wyjmujemy z mleka i zalewamy wrzątkiem, parzymy ok. 10 minut. Wątróbka ma być krwista, nie może być twarda. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 20 minut. Podgardle i szynkę kroimy w mniejsze kawałki np. kostkę, wkładamy do garnka, podlewamy wodą w ilości 0,2L i dusimy do miękkości.

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Safe Buy
Sklep internetowy Shoper.pl