Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Czasami po zakończonej fermentacji nasze, domowe wino, cukrówka lub zacier pozostają mętne i nie chcą się wyklarować. Powodem tego zmętnienia może być duża ilość garbników, tanin lub innych związków chemicznych, które są zbyt lekkie i nie chcą opadać na dno fermentatora. W przypadku cukrówek lub zacierów to nie jest, aż tak istotne ponieważ płyn będzie poddany destylacji i zostanie doprowadzony do postaci czystego spirytusu. Inaczej ma się sprawa z winem, które jest produktem finalnym, a więc musi być klarowne bez zmętnień i mieć kryształowy błysk po nalaniu do kieliszka. Szczególnie ważne jest to przy winach białych, które obowiązkowo muszą być klarowane, żeby nie było widać w kieliszku pływających drobinek. W tym celu by dodać ostatecznego szlifu naszym, domowym alkoholom mamy do dyspozycji różne środki klarujące.

Środki klarujące

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Safe Buy
Sklep internetowy Shoper.pl