

- Drożdże gorzelnicze Coobra Basic 48
- Drożdże gorzelnicze T3
- Drożdże gorzelnicze T48
- Pożywka winiarska uniwersalna 10g
- Pirosiarczyn potasu SpiritFerm 10g
- Uszczelka do kranów
- Mieszanka ziół zaprawka Benedyktynka
- Korek naturalny lity 24x45mm - 30szt
- Drożdże gorzelnicze SAMOGON TURBO
- Etykieta na wino domowe ciemne winogrona - 1szt
- Zaprawka Gruszka Williamsówka
- Etykieta retro "nalewka" - 1szt


Producent
Cena
-
od
do
Czasami po zakończonej fermentacji nasze, domowe wino, cukrówka lub zacier pozostają mętne i nie chcą się wyklarować. Powodem tego zmętnienia może być duża ilość garbników, tanin lub innych związków chemicznych, które są zbyt lekkie i nie chcą opadać na dno fermentatora. W przypadku cukrówek lub zacierów to nie jest, aż tak istotne ponieważ płyn będzie poddany destylacji i zostanie doprowadzony do postaci czystego spirytusu. Inaczej ma się sprawa z winem, które jest produktem finalnym, a więc musi być klarowne bez zmętnień i mieć kryształowy błysk po nalaniu do kieliszka. Szczególnie ważne jest to przy winach białych, które obowiązkowo muszą być klarowane, żeby nie było widać w kieliszku pływających drobinek. W tym celu by dodać ostatecznego szlifu naszym, domowym alkoholom mamy do dyspozycji różne środki klarujące.