Producenci
Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Piwa otrzymane metodą fermentacji górnej zwane są z angielska ale. Klasycznymi odmianami piw warzonymi metodą górnej fermentacji są piwa pszeniczne, ale i stout. Po dodaniu drożdży do brzeczki następuje fermentacja, w trakcie której drożdże nie osiadają na dnie fermentatora, lecz gromadzą się na powierzchni brzeczki. Proces fermentacji przebiega w temperaturze 16-24°C. Użycie fermentacji górnej oraz odpowiednich drożdży powoduje, że proces fermentacji przebiega znacznie szybciej, a piwo zawiera większą ilość wyższych alkoholi oraz estrów, stanowiących o bogatszym bukiecie piwa. W przeciwieństwie do fermentacji dolnej, fermentacja górna stosowana jest od najdawniejszych czasów, gdyż pierwotnie nie znano metod chłodzenia i wykorzystywano naturalne temperatury otoczenia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Safe Buy
Sklep internetowy Shoper.pl